torsdag 10. juni 2010

Gruppe E

Nederland
• Danmark
• Kamerun
• Japan

Dette er også en tøff gruppe å kommes seg videre fra. Ser på Nederland som den helt klare favoritten, hvor Danmark og Kamerun som de to største utfordrerne til å ta seg videre som lag 2. Jeg tror Danmark går videre som lag nummer to, selv om kampoppsettet taler i danskens disfavør. Japans trener har satt som målsetting at laget skal nå semifinale, noe som kanskje viser noe mangel på dømmekraft i forhold til egne prestasjoner.


Nederland cruiset igjennom sin og Norges gruppe i kvaliken, hvor de vant alle kampene sine, og slapp bare inn to mål – meget sterkt. Oppkjøringen til turneringen har også vært bra, sist med en overbevisende 6-1 seier mot Ungarn. Laget trenes av Bert van Marwijk, som i alle fall for meg er et noe ukjent fotballnavne. Men han er svigerfaren til Marc van Bommel, og har en landskamp for Ornaje. Han har gode resultater å vise til i Feynoord og Borussia Dortmund, og ikke minst med Nederland. På spillersiden er Nederland godt forspent, spesielt offensivt. Spillere som Wesley Snijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar og Arjen Robben er spillere det lukter fyrverkerifotball og mange mål av. Nå er det jo et lite spørsmålstegn om hvorvidt Arjen Robben blir klar til det innledende gruppespillet, men Nederland skal uansett klare seg godt igjennom denne gruppen uten Robben. Kanskje vil det være bra for Nederland at de heller får inn en sulten Robben til sluttspillet tar til. Synes ikke Nederland ser like sterke ut defensivt som offensivt, så det må nok scores en del fremover hvis de skal gå hele veien. Jeg anser Nederland som en av de store vinnerkandidatene i sommerens sluttspill.

Danmark har lenge vært en personlig favoritt. Helt siden Elkjærs herjinger og straffemiss i 1984 har jeg holdt med dette laget i sluttspill. Europas brasilianere vant en meget sterk kvalifiseringsgruppe, foran sterke lag som Portugal og Sverige, og bør ha ambisjoner om å kapre andreplassen bak Nederland. Trenes fortsatt av Morten Olsen, som er den treneren som har sittet lengst av de 32 trenerne i VM. Danmark ser godt forspent ut både bakover og fremover, men det kan kanskje stilles et lite spørsmålstegn ved midtbanen, da spesielt sentralt. I midten bak har de det som fort kan vise seg å være VMs beste stopperpar. Agger fra Liverpool og Kjær fra Palermo er sammen en granittblokk. De er også solide fremover på banen, og spesielt Agger kan være en stor trussel på dødball. På topp hviler det mye ansvar på Tomasson og Bendtner. Spesielt spennende blir det å se om Bendtner virkelig kan slå igjennom i denne turneringen. At han scorer flittig i gruppespillet er en forutsetning for at danskene skal kunne kapre andreplassen. På midtbanen blir det spennende å se om 18 år gamle Christian Eriksen fra Ajax får spille noe særlig og om han i så fall klarer å sette sitt preg på laget. Får han spilletid og flyt, kan han fort ende opp som dette VMs åpenbaring. Danmark har en bakdel vet at de møter et Nederland som tradisjonelt er raske ut av startblokkene i første kamp, og en overkjøring her kan for gjøre mye skade. Men jeg håper og tror at Danmark går videre som lag nummer to.

Kamerun sin sjanse til å gå videre fra denne gruppen ligger i at de møter Japan, og ikke Nederland i den første kampen, for så å ha Danmark i kamp nummer 2. Jeg er rimelig sikker på at Nederland slår Danmark i den første kampen og at Kamerun er for gode for Japan. Dette vil igjen bety at ett Kamerun på en opptur vil møte ett Danmark som kan ha fått en leksjon av Nederland, og således ha ’større fart’ enn Danmark inn i denne kampen. Jeg tror imidlertid at dette ikke er nok for Løvene til å kunne slå danskene. Dette betyr at målforskjellen kan vise seg å bli avgjørende for hvem som går videre som lag nummer to i denne gruppen. Jeg tror heller ikke, innerst inne, at danske taper så stort for Nederland som jeg kanskje frykter. Men her kommer til å bli tett. Laget trenes av Paul Le Guen, som har hatt en brukbar karriere i Rennes, Lyon, Rangers og PSG, men heller ikke mer enn det. Den store stjernen på Kamerun er Samuel Eto’o. Det har versert rykter om at han av ymse årsaker ikke ønsker å delta i VM, men han kommer nok. Men også her kan vi ha å gjøre med en spiller som sliter med å sette laget foran seg selv, og går han målløs av banen mot Japan, tror jeg Kamerun har ett stort problem. Den andre, på papiret, store kamerunske stjernen er Alexandre Song, som har hatt en god sesong i Arsenal. Han blir muligens brukt noe mer offensivt i Kamerun enn hva tilfellet er i Arsenal. Mellom stengene har de mannen som av mange blir karakterisert som den beste afrikanske keeperen på lang tid. Ellers er de godt forspent med spillere som de fleste afrikanske lag – spillere med stor fart, meget god fysikk og med flott teknikk. Men jeg tror det mentale og den defensive organiseringen setter en stopper for Kamerun også.

Japan er gode nok for kvartfinale, det mener i alle fall Takeshi Okada som trener det japanske laget, på samme måte som han gjorde første gang Japan var med i VM i 1998. Denne mannen måtte nå ta over da serbiske Ivica Osim måtte og seg grunnet sykdom. Det som kjennetegner mannen, bortsett fra tøffe målsetninger, er at han har vist en uvilje mot å bruke spillere som ikke spiller i den hjemlige L-liga. Japanerne har i lang tid forsøkt å få skikkelig sving på sin hjemlige liga, men har vel ikke lyktes mer enn middels, og den holder fortsatt ikke nevneverdig høy klasse. Den stor japanske stjernen er den tidligere celtic strategen Nakamura. Han begynner imidlertid å trekke noe på årene, og rapportene fra Japan går på at han ikke er hva han engang var. Men han er i alle fall en typisk ’nummer 10. En annen spiller som det kan være verdt å ha ett øye på er Keisuke Honda, som til daglig spiller i CSKA Moskva, hvor han tidvis gjorde det meget bra i Champions League. Men så spørs det om har får spille da, eller om Okada helle foretrekker å bruke spillere fra hjemlig liga. Alt i alt tror jeg Japan er det klart dårligste laget i denne gruppen og kan fort stå igjen med 0 poeng.

Kamper gruppe E:

Nederland – Danmark 2-0
Japan – Kamerun 0-2
Nederland – Japan 5-1
Danmark – Kamerun 3-1
Kamerun – Nederland 1-3
Danmark – Japan 3-1

Tabell:
1. Nederland 10-2 9
2. Danmark 6-4 6
3. Kamerun 4-6 3
4. Japan 2-10 0

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar